Összes térség
vissza a térségekhez

Maldív-szigetek


A Maldív-szigetek Sri Lankától kevesebb mint 500 km-re, dél-nyugatra fekszenek az Indiai-óceán türkizszínű vizében. A maldív szigetcsoport közel 1196 piciny szigetből áll 26 természetes és 1 mesterséges atollon. Minden atoll több száz szigetből tevődik össze, de csak némelyik lakott. Az egész szigetcsoportban mindössze 202 szigeten élnek, kb. 80-on hotelek és resortok találhatóak. A fennmaradó szigetek lakatlanok, esetenként mindössze egy vízből kiemelkedő homokfelszín alkotja..
A legnagyobb sziget a déli részen elhelyezkedő Fua Mulaku, a Gnaviyai atoll része, ahol édesvízü tavak is fellelhetőek. Az atoll belső részében és az óceáni zátony oldalán is találunk szigeteket, ezek választják el a mély, óceáni vizeket az atoll belsejében lévőtől, megóvva azt a vad, tengeri hullámzástól. Az óceáni zátonyokat pass-nak nevezett csatornák törik meg amelyek lehetővé teszik az atoll belsejében lévő víz cserélődését. Ez természetesen erős áramlattal jár, különösen erős hullámzás esetén. Ehhez hozzáadódik,hogy majdnem minden szigetnek saját korallzátonya van, ami egy lagunát fog közzé. A szigetek fehér homokból állnak, a korallzátonyok tengeri áramlatok által okozott eróziójának eredményeképpen, de hozzájárulnak ehhez egyes korallal táplálkozó halfajok is, akik ezt homok formájában ürítik vissza a természetbe a székleten keresztül. A Maldív-szigetek éghajlata monszun jellegű. A száraz monszun decembertől áprilisig tart ritka, gyenge esőzéssel, ilyenkor az ég szinte mindig kristálytiszta. Az esős monszusz májustól novemberig tart erőteljes, gyakori esőzéssel. A hőmérséklet egész évben 26 és 31 fok között ingadozik, kevés különbséggel a nappali és éjszakai hőmérséklet között. A fő megélhetési forrás a turizmus, de a helyi maldív lakosság hagyományos foglalatossága a tenger adta lehetőségek kihasználása. Legelterjedtebb a halászat, de a korallból is készítenek építészeti anyagokat. A halászathoz tipikus, lapos fenekű, kókuszfából készült, ún. dhoni-t alkalmaznak, amely szögek használata nélkül készül. Bottal, hálóval és vontatásos módszerrel halásznak. A zsákmány általában tonhalból, cápákból, barrakudából és kardhalból tevődik össze, ezt azonnal elfogyasztják vagy szárított formában exportálják. A Maldív-szigetek egyet jelentenek a nyaralással és pihenéssel. A kis szigeteken található resortok, a korallal körbezárt hófehér homokos strandok és a türkizkék tenger egy valódi földi paradicsom. Korallzátonyai világszerte ismertek, ideális célpont a búvárkodáshoz és snorkelinghoz.